Bram moet dood
Dankzij Leidse wetenschappers weten we nu waaruit het menu van de wolf bestaat. In tegenstelling tot wat vaak wordt gedacht is het niet het schaap dat de wolf graag eet. Doodbijten misschien wel, maar eten niet. Het aantal wolvenaanvallen op schapen stijgt de laatste jaren flink. Maar schapenresten worden niet zoveel teruggevonden in de uitwerpselen van wolven. In 8% van de onderzochte drollen is schapenmateriaal gevonden.
Opvallend was ook dat de wolven in Drenthe veel meer runderen (37 procent) eten dan op de Veluwe, waar de resten van runderen helemaal niet in wolvenpoep werden gevonden. 35 procent van het vlees dat wolven in Nederland eten, is afkomstig van een ree. Daarna volgen wilde zwijnen (29 procent).
Het is mooi dat we dit weten. Dat is een hele geruststelling. Maar onmiddellijk is dan de vraag, wat is het praktisch nut van deze wetenschap. Is de suggestie die hier gewekt wordt dat we blij moeten zijn dat maar 8% van het wolvenmenu uit schaap bestaat en de runderen ‘natuurrunderen’ waren?
In april van dit jaar werd een hardloopster tweemaal gebeten door een dier dat je zou kunnen kwalificeren als een wolf, want volgens experts staat het geenszins vast dat het een wolf betreft als het op een wolf lijkt. Getuigen kunnen zich vergissen en de gemaakte foto van het dier was onscherp. De experts zeggen dat er onomstotelijk bewijs nodig is om te kunnen vaststellen dat het hier een wolf betrof (bewijs inmiddels geleverd).
In mei was het weer raak. Op landgoed Den Treek is een vrouw in haar benen gebeten. De rentmeester van Den Treek verdenkt wolf Bram van de aanval. Hij is duidelijk: Bram is te ver gegaan. Bram moet dood. De staatssecretaris van Landbouw is het met hem eens, als bewezen wordt dat Bram de dader is. Bram voldoet dan aan de voorwaarde voor het zijn van probleemwolf. De positie van probleemwolf is weinig begerenswaardig: het loopt dan verkeerd met je af.
Maar wat te doen als je in het grote bos heel alleen aan het wandelen bent en je ontmoet een wolf? Leo Linnartz, wolvenexpert, raadt hard weglopen af. Hoewel hard weglopen als je achterna gezeten wordt vaak wil helpen, is dat bij de wolf geen goed plan. De wolf is vermoedelijk sneller.
Als de wolf dichterbij komt, dan kan je proberen de wolf weg te schreeuwen. Mocht dat niet lukken, dan moet je een stok zoeken om naar de wolf te gooien, zo adviseert Leo. De wolf is dat niet gewend en zal dan in verwarring afdruipen. Als ook dat niet voldoende is, dan kan de stok ook dienen om de wolf te slaan, waarbij moet worden opgemerkt dat gooien en slaan met dezelfde stok niet eenvoudig is. Wat je moet doen als je je niet in een bos bevindt maar op bijvoorbeeld de heide, vertelt Leo ons niet. Het is raadzaam voorbereid naar bos en hei te vertrekken, ook als je zonder advies van Leo op pad gaat: neem je eigen stok mee.
