Bond voor landpachters en eigen grondgebruikers

Heeft Frans een kans?

Sigrid was teruggekomen uit het buitenland. Omdat ze premier ging worden van Nederland. Ze ging de politiek in Nederland vernieuwen. Alles zou anders worden als Sigrid ‘de baas van Nederland’ zou worden. Ze kwam, ze zag en mensen gingen op haar stemmen. Ze won. Ze kwam er dichtbij, maar niet dichtbij genoeg. Want Mark won ook, maar won beter. Sigrid laat Nederland weer voor wat het is en gaat, vermoedelijk, weer naar een buitenland. 

Frans is teruggekomen uit het buitenland. Frans wil premier worden van Nederland. Frans gaat ervoor zorgen dat alles anders gaat worden. Nieuwe politiek. Als er genoeg mensen op Frans gaan stemmen natuurlijk. Om die kans te vergroten is de partij van Frans, die ooit de grootste van Nederland was met 53 zetels in de Tweede Kamer, samengegaan met de partij van Jesse Klaver. 

Om premier te worden moeten er twee dingen gebeuren voor Frans. In de eerste plaats moet Frans met zijn Groene Arbeiders de mensen overtuigen dat de nieuwe politiek van Frans ook echt nieuw is. Dat zal niet meevallen. Frans is de vleesgeworden oude politiek. Om Frans hangt een muffe geur van de politiek van gisteren en eergisteren. Toen Frans nog geen oude witte man was, maar alleen een witte man, zat Frans al in de politiek. Frans is ongeveer alles geweest en heeft bijna alles gedaan wat je in de politiek kan zijn en doen. Van Frans kan je veel zeggen, maar ‘nieuw’ is niet woord dat onmiddellijk bij je opkomt in samenhang met Frans. 

Ten tweede, als het al lukt de Groene Arbeiders naar ongekende hoogten op te stuwen, dan moet Frans andere partijen, zoals de BBB van Caroline en de NSC van Omtzigt, zo ver krijgen dat ze met Frans willen regeren. Vermoedelijk zullen nog meer partijen verleid moeten worden door Frans. Formeren Nederlandse stijl is een moeilijk spel met soms onvermoede uitkomsten. Het vergt geduld en uithoudingsvermogen. Hoewel Frans een meester is in een dergelijk ragfijn spel, is er een extra risico: het gigantische ego van Frans. Dat ego kan anderen net iets te groot zijn. De conclusie kan zijn dat in een kabinet met Frans geen ruimte is voor anderen. Dat kan zomaar tot ‘functie elders’ leiden voor Frans. 

Gaat Frans dan, als het echt niet anders kan, minister worden onder premier Mona Keijzer, Dilan Yeşilgöz, of iemand die we nog niet kennen omdat Omtzigt zo verstandig is deze eventuele persoon pas te noemen als het nodig mocht blijken? Nee, dat gaat Frans niet doen. Frans past niet meer in een ministerszetel. Dat is een stap terug voor Frans. Hoewel Frans ook nog nooit fractievoorzitter geweest is, gaat Frans zeker niet in een Kamerbankje zitten en leiding geven aan de Groene Arbeiders. Beneden de waardigheid van een staatsman zoals Frans.

Frans houdt meer van vliegen. Naar het buitenland. Nederland heeft veel buitenland. Daar is zeker nog veel te doen voor Frans.