Bond voor landpachters en eigen grondgebruikers

Vladimir Vladimirovich, bedankt

Toen Vladimir Vladimirovich Poetin op 7 oktober 1952 geboren werd, zag het er niet naar uit dat hij tot de hoogten zou stijgen waarop hij zich nu bevindt. Evenmin was te voorzien wat hij voor ons zou gaan betekenen.

Met het vallen van de Berlijnse muur dachten wij dat de eeuwige vrede was uitgebroken. Het leger was niet meer nodig, anders dan voor wat humanitaire missies. De wereld was een dorp geworden. Globalisering was een woord dat veel gehoord werd. Globalisering was goed. Daar zou iedereen beter van worden, en wij het meest. Wij zouden een diensten-samenleving worden waar de ene helft van de bevolking de andere helft zou gaan adviseren. Het maken van dingen was ouderwets, een eerdere ontwikkelingsfase. Spullen maken deden ze maar in China, kleren in Vietnam. Voedsel kan je importeren. Wij lieten ons bedwelmen door Russisch gas. 

Het was in 2019 dat de Franse president Macron Europa aan de rand van de afgrond zag staan. De NAVO was volgens hem hersendood, en Europa verdeeld en niet opgewassen tegen autoritaire regimes van China en Rusland. Op dat moment had hij zeker gelijk. Eerder, in 2014, hadden Europarlementariërs Hans Van Baalen (VVD) en Guy Verhofstadt, op het Maidanplein in Kiev tegen de pro-Europa opstandelingen geroepen ‘Wij zullen jullie nooit in de steek laten’, om hen vervolgens in de steek te laten. Europa keek toe hoe Rusland de Krim annexeerde. We zeiden ‘foei’ en ‘schande’ in het Westen, maar dat was het dan wel. 

Poetin deelde de analyse van Macron. Hij zag zwakte in het Westen en viel Oekraïne aan. 

Als gevolg van de oorlog in Oekraïne is de NAVO gereanimeerd. Niet alleen dat, maar ook Finland en het altijd neutrale Zweden zijn lid geworden van de NAVO. Een enorme versterking van het bondgenootschap. Ineens weten we ook weer waar het leger voor is. Geopolitiek, jaren uit de mode, is terug van weggeweest. Ineens weten we weer dat de wereld misschien een dorp is, maar een gevaarlijk dorp. We weten ineen weer dat je niet afhankelijk moet zijn van Russisch gas en Chinese aardmetalen. Dat het belangrijk is dat voedsel hier wordt geproduceerd en dat je zelf zaken moet kunnen maken. 

Dat hebben we allemaal te danken aan Vladimir Vladimirovich Poetin. Hij heeft ons wakker geschud. Hij heeft ons laten zien dat macht uit de loop van een geweer komt. Hij heeft met zijn volstrekte minachting voor het leven van wie dan ook, inclusief zijn eigen soldaten, laten zien wat ons te wachten kan staan als we niet weerbaar zijn.

Vladimir Vladimirovich Poetin , dank dat je ons genezen hebt van onze naïviteit. Dank dat je ons uit onze dromen hebt laten ontwaken. Dank dat je eenheid in Europa hebt bevorderd. Dank dat je de NAVO sterker hebt gemaakt. Dank dat je ons gewezen hebt op wat mijn grootmoeder al wist: ‘Wees vertrouwd, maar vertrouw niemand’. Dank, dank, dank.