Bond voor landpachters en eigen grondgebruikers

Vol? Nee joh, ruimte zat

Er zijn mensen in Nederland die zeggen dat het hier vol is. Waren we in de 80’er jaren van de vorige eeuw nog met 13 miljoen Nederlanders, ondertussen zijn dat er 17,6 miljoen. Volgens het CBS is de bevolkingsgroei nog niet klaar. Niet alleen is Nederland een heel gaaf land, zoals onze Eerste Minister ons steeds voorhoudt, Nederland is ook op weg om het gezelligste land van de EU te worden. Nog even en je bent echt nooit meer alleen in Nederland. Maar om nu te zeggen dat het vol is? Nee, joh. Druk op sommige plaatsen, maar vol? Nee, niet echt vol. 

In 2016, 21 maart om precies te zijn, zaten we exact op 17 miljoen. Opvallend was dat er toen geen woningnood was. Sterker, een huis was toen niet te verkopen. Ook nu slaapt er niemand onder een brug, maar toch moeten er 1 mln. huizen bij komen. Dat moet van Maxime Verhagen. Deze voormalig CDA-politicus is nu van Bouwend Nederland. Als je van Bouwend Nederland bent, heb je verstand van bouwen. Dus als Maxime 1 mln. zegt, zegt de politiek van Nederland hem dat na. Het Economisch Instituut voor de Bouw heeft al bedacht hoe dat het beste kan. Niet bouwen in stedelijke gebieden. Bouwen in stedelijke gebieden is gedoe, duurt lang, is duur, en er zijn betere oplossingen omdat Nederland nog niet vol is. Je moet buiten stedelijke gebieden bouwen. Gewoon daar waar mensen willen wonen, zoals bijvoorbeeld in het groene hart. Daar is nog ruimte en dat groene hart is toch al naar de knoppen. Dat er mensen zijn met meer dan één huis en mensen zonder één huis, dat is nou eenmaal zo. Dat blijf je toch houden. Daar is weinig aan te doen, behalve bouwen dan. 

Bij dat bouwen is er wel een dingetje, of eigenlijk twee. Stikstof en boeren. Gelukkig wordt daaraan gewerkt door de minister van Stikstof. Tijdens het debat over stikstof kreeg de minister het verwijt dat het haar alleen maar ging om bouwen en dat de natuurvernietigende stikstof alleen maar verzonnen is om boeren van hun grond af te krijgen. De minister ging heel hard roepen dat dit verwijt flauw, oneerlijk en niet waar was. Na alles wat ze gedaan had in belang van de natuur. Ze was geschokt en verbijsterd, zei ze. 

We willen van alles. Dat kost ruimte. Ruimte waar die boeren in de weg zitten te zitten. Zo moeten er meer natuurgebieden komen, stikstofarm, om de natuur robuuster te maken, zei de minister. Want hoewel de stikstof sinds de jaren 90 met 60% was afgenomen, werd het toch steeds erger. Dat kwam, zei de minister, omdat de stikstof opstapelt in de grond. Vreselijk dus. Eerder had de minister van Klimaat in een talkshow verteld dat de stikstof als een verstikkende deken naar beneden zakt. Het beeld was duidelijk; ontsnappen zit er niet meer in en het komt allemaal door de boeren.Maar als de minister van Stikstof met die boeren en die stikstof heeft afgerekend, dan kunnen we nog meer dan we nu al kunnen. Want als ik mijn krant opensla zie ik advertenties voor vakantieparken in Drenthe, Twente, Zeeland, en waar eigenlijk niet. Goed beschouwd staan die miljoen huizen er al of zijn in aanbouw. Niet in de Randstad, dat is waar. Maar toch, als Nederland echt vol zou zijn, dan gingen we toch niet overal ruimteverslindende vakantieparken bouwen?