Pacht: geen prioriteit ministerie LVVN
In het introductiedossier ‘Kennismaking beleidsdossiers Ministerie van Landbouw, Visserij, Voedselzekerheid en Natuur (LVVN)’ voor de nieuwe bewindslieden is de aanpassing van de pachtregelgeving geen prioriteit. Het BLHB-bestuur constateerde al dat de uitwerking van de voorstellen erg stroperig verliep en heeft daarom een brandbrief naar de minister verzonden.
Overgangsdocument
Met het introductiedossier ‘Kennismaking beleidsdossiers Ministerie van Landbouw, Visserij, Voedselzekerheid en Natuur (LVVN)’ geeft het ministerie inzicht in welke keuzes in de komende periode in beleid en uitvoering aan de orde zijn. De aanpassing van de pachtregelgeving is hiervan geen onderdeel. Pacht wordt alleen genoemd als onderdeel van de biologische landbouw, afwaarderen van de grondwaarde, duurzaam verdienvermogen en natuurinclusiviteit. De BLHB vindt dit een zorgelijke ontwikkeling.
Adema
In januari 2023 bespraken LTO, NAJK, FPG en BLBH al hun gezamenlijke uitgangspunten rondom nieuwe pachtwetgeving met toenmalig minister Adema van LNV. Toen werd afgesproken deze uit te werken naar concrete voorstellen om de pachtwetgeving te veranderen. De voorstellen zijn in de tussenliggende tijd voorbereid, in gezamenlijkheid met pachtdeskundigen. Op 28 september 2023 hebben LTO, Federatie Particulier Grondbezit (FPG), Nederlands Agrarisch Jongeren Kontakt (NAJK) en de Bond voor landpachters en eigen grondgebruikers (BLHB) hun voorstellen voor aanpassingen in de pachtregelgeving overhandigd aan de toenmalige minister Adema van LNV.
Het uitgangspunt in de voorstellen is het stimuleren van duurzame, langjarige pachtovereenkomsten, waarbij verpachters een redelijk rendement kunnen halen op hun investering. Minister Adema heeft zich buitengewoon ontvankelijk getoond voor de eendracht in het veld en aangegeven dit plan verder te willen brengen ondanks de demissionaire status van het kabinet. De minister wenste na september 2023 op korte termijn tot conceptwetgeving te komen.
Moeizaam proces
Bij de uitwerking van dit dossier heeft de minister betrokkenheid van de bovengenoemde organisaties als randvoorwaarde genoemd. Na veel touwtrekken is pas veel later het overleg met het ministerie gestart. Ambtelijk LVVN wil vooralsnog slechts in beperkte mate de voorstellen als basis voor de aanpassing van de pachtregelgeving overwegen. De coalitie van veldpartijen betreurt het dat zij pas in oktober 2024 de kans krijgt om haar voorstellen inhoudelijk toe te lichten bij ambtelijk LVVN.
Ook betreurt de BLHB het dat het ministerie niet de structuurversterking van de agrarische sector noemt als een van de doelen van de herziening van de pachtregel, maar vooral andere beleidsdossiers zoals duurzaamheid en natuur als vertrekpunt kiest.
Proces van tien jaar
In 2014 is in opdracht van het ministerie van LNV de pachtregel geëvalueerd. De noodzaak om de pachtwetgeving aan te passen was toen al geconcludeerd. Diverse pogingen om tot een gedragen wijziging te komen hebben gefaald. De problematiek in de agrarische sector is door de huidige pachtregel groter geworden, net als de behoefte aan een herzien pachtstelsel.
Het bestuur van de BLHB verzoekt de minister in een brief dan ook om prioriteit aan de wijziging van de pachtregelgeving te geven en de voorstellen van FPG, LTO. BLHB en NAJK als basis te nemen.