Samenwerking FPG een obstakel
Voortzetting van de samenwerking van de samenwerking met FPG is voor BLHB een te groot obstakel. In het afgelopen jaar bleek te vaak dat FPG (Federatie Particulier Grondbezit niet achter de voorstellen bleef staan voor de aanpassing van de pachtregel (verwoord in de gezamenlijke notitie ‘Transitie in de pacht’).
Aanpassing moeizaam
In de afgelopen tien jaar waren de veldpartijen FPG, LTO, BLHB en NAJK bij diverse initiatieven betrokken om de pachtregel te herzien. Dit heeft niet tot een resultaat geleid. Na Spelderholt dat in 2016 sneuvelde, kwam de voormalige minister Schouten van LNV op 22 maart 2019 met een Kamerbrief ‘Hoofdlijnen herziening pachtbeleid’. De kaders voor de herziening waren goed en dit suggereerde een aanpak op korte termijn. Helaas kwam er geen vervolg.
Begin 2022 zijn de voornoemde partijen in gesprek gegaan en zijn in de loop van 2022 tot een gezamenlijke notitie gekomen waarin op hoofdlijnen de aanpassing van de pachtregel werd beschreven. Deze notitie is op 18 januari 2023 met de toenmalig minister Adema besproken. De minister wenste dat deze gezamenlijke notitie door deze veldpartijen naar concrete aanpassingen van de pachtregel werd vertaald.
Grondige aanpak
De veldpartijen hebben voor een brede, grondige en zorgvuldige aanpak gekozen. Een projectgroep bestaande uit de veldpartijen werd ingesteld en voor de inhoud zijn diverse deskundigen geraadpleegd. In de vier deskundigenbijeenkomsten met de advocatuur, Grondkamer, WUR en NVR en vertegenwoordigers van de veldpartijen is de inhoud op detailniveau besproken. Het spreekt voor zich dat alle stukken in de projectgroep en in de bestuurlijke overleggen zijn besproken en geaccordeerd.
Dit heeft in augustus 2023 tot de notitie ‘Transitie in de pacht’ geleid die bij de afzonderlijke organisaties is voorgelegd. Het bestuurlijk overleg heeft medio september 2023 besloten om een samenvatting van deze notitie aan minister Adema te overleggen.
Positie FPG
Daarna bleek dat de notitie ‘Transitie in de pacht’ tot veel discussie in de achterban van de FPG heeft geleid. De FPG-commissie Grond- en pachtzaken waarin naast eigen FPG-leden ook de natuurorganisaties, Rijksvastgoedbedrijf en rentmeesters zitten, hebben zich tegen de notitie gekeerd. De FPG-commissie Grond- en pachtzaken heeft unaniem aangegeven dat ze niet tevreden is over het gehele proces en niet akkoord gaat met de voorgenomen wijzigingen in het pachtstelsel in deze samenvatting. De FPG heeft in januari 2024 in een brief aan minister Adema gecommuniceerd dat zij op belangrijke onderdelen afstand nam van de notitie ‘Transitie in de pacht’.
LTO, BLHB en NAJK vonden het jammer dat het de FPG niet is gelukt om intern draagvlak te krijgen voor het gezamenlijke voorstel van de veldpartijen. Zoals eerder aangegeven betreuren zij de stap die de FPG richting de minister heeft gezet met het sturen van een brief met aanvullende uitgangspunten en inhoudelijke voorstellen. Desondanks wilden zij de FPG de opening laten om op een later moment weer bij ons aan te sluiten als blijkt dat men de gelederen intern alsnog heeft weten te sluiten.
Verloop
FPG bleef betrokken bij de overleggen met het ministerie van LVVN. In de loop van 2024 bleek echter dat FPG steeds meer afwijkende standpunten innam of onderdelen van de notitie ‘Transitie in de pacht’ ter discussie stelde. In de gezamenlijke bijeenkomst van VVD en GL/PvdA op 17 juni 2024 stond de inbreng van FPG haaks op cruciale onderdelen van de beleidsnotitie ‘Transitie in Pacht’.
Het was niet meer uit te leggen aan het ministerie van LVVN en aan de politieke partijen. De BLHB blijft aan de notitie ‘Transitie in de pacht’ vasthouden, die na een zorgvuldige aanpak tot stand is gekomen. De BLHB heeft geen signalen ontvangen dat LTO en NAJK afstand nemen van de notitie: zij hebben in de afgelopen jaar geen andere standpunten ingenomen.
